top of page

Meer landschap in één vorm

Telkens vertellen deze eenvoudige lino's - van het landschap zoals ik dat in Nederland zie - me weer iets anders als ik ze in een andere combinatie zie.


Ik zag laatst ook een paar voorbeelden van houtsnedes die heel mooi in gelaagdheid - heel veel laagjes ook! - een landschap weergeven. Prachtig. Ik hou erg van lagen, in een kunstwerk zelf of in de beleving daarvan. Maar toch ben ik nog steeds bezig met de linoprint serie van landschappen in een heldere vorm. Ik startte in het voorjaar van het vorige jaar. Vanuit een beeld van een wolk en de slootjes waarin de wolk weerkaatst. En ook vanuit het beeld van 3 Friese boerderijen op een rijtje. We waren toen op bezoek geweest bij mijn tante en oom in Leeuwarden, en reden er langs.

Door het jaar heen komen er weer beelden op. Het is niet zo dat je dergelijke vereenvoudigde beelden zomaar kan bedenken. Dan wordt het vaak zo geconstrueerd. Ze komen vanzelf op. En daarna is het veel worstelen met de juiste verhoudingen om een goede sfeer erin te krijgen.

Ze zijn allemaal in een heel glad soort lino uitgesneden. Dat geeft variantie in de afdrukken omdat dit materiaal erg gevoelig is voor hoe je de inkt opbrengt. En die levendigheid stel ik zelf erg in de afdrukken op prijs. Het blijft een eenduidige vorm, maar toch met wat nuances erin.

De laatste toevoeging in deze serie gaat over een bomenrij, zoals de bomenrijen die in het uiterste noorden van ons land staan. In noord Groningen langs sommige kleine wegen, of bij steen-oude kerken daar. Het gebied van het Hoge Land heeft er veel, en ik denk dat een aantal van jullie dat wel kennen. Op de een of andere manier is het me nog nooit gelukt bij de bomenrijen van Zeeuws-Vlaanderen, die ik ook prachtig vind.

Maar deze zomer op bezoek in het noorden, kreeg ik er een beter beeld van. Weer alles in verhouding zoeken, zie hier het verschil tussen de (digitale) schets en de uiteindelijke lino, en ook nog wat schilderij-opzetten die ik van dit onderwerp maakte.

Ik heb er veel verstuurd in het #oneofmanypostcard project. Misschien heb je er een ontvangen. En een aantal zijn ook ontwikkeld met Marianne van Velzen i n onze lino-dichtbundel "in jouw irissen geen baggerslootjes". En andere kleuren en varianties zijn ook nog te vinden in mijn webshop, maar ze staan nu vooral ingelijst bij mijn thuiswerkbureau. Elke dat dus een andere selectie, heerlijk! Maar ik denk niet dat het onderwerp voor mij al klaar is, met winter in aantocht geeft het landschap nog meer aanleiding tot deze gestileerde weergaves ervan.27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Thuis

Opmerkingen


bottom of page